Schuifdeuren – win ruimte en sfeer tegelijk
Veel deuren draaien. Maar daarvoor hebben ze dus wel de ruimte nodig. In de draaiweg van een deur kan je dus niet een meubeltje of wat anders neerzetten. Veel Nederlandse binnendeuren draaien. Eigenlijk zouden schuifdeuren veel handiger zijn. Vooral in kleine kamers werkt die behoorlijk ruimtebesparend. Je opent zo’n deur en hij verdwijnt netjes in een wand. Of schuift gelijk aan de wand. De draaicirkelruimte is dan overbodig. Wist je dat je snel meer dan een halve meter aan vloeroppervlak kwijt bent bij een draaiende deur? Ook qua geluid wint de schuifdeur het van de draaideur. Een draaideur kan hard dichtklappen. Schuivende deuren zoeven geruisloos over de rail heen en terug. En als je gebonden bent aan rolstoel of rollator is een schuifdeur helemaal een uitkomst. Je hoeft dan niet te klooien met voor- en achteruitgaan om de te openen deur genoeg ruimte voor de draai te geven.
Eeuwenoude schuifdeuren
Niets nieuws onder de horizon met die te verschuiven deuren. Ze staan al heel lang bekend ook als barn-style deuren. Schuurdeuren, dus. Ze keren terug in de moderne woningen aan de hand van de modieuze industriële stijl. Fabrieken en werkplaatsen zijn namelijk vergeven van schuifdeuren. Ze geven je woonruimte meteen een ambachtelijk sfeertje. Dit type deuren werd niet alleen in fabrieken benut, die waren ook vaak aanwezig in de betere burgerhuizen van de 19e en 20e eeuw. Vaak in dubbele vorm en bedoeld om een voorkamer van een achterkamer te scheiden. Of, opengezet, de beide ruimtes juist met elkaar te verbinden. Dit type deuren stond op rails en kon binnen kastenwanden onzichtbaar weggeschoven worden. Stonden ze tegen elkaar aan, dan zag je vaak prachtig glas in lood. Na de tweede wereldoorlog werd het bouwen van zulke ‘dubbele’ kamers een zeldzaamheid.
Het blijft handig: even van een kamer twee kamers maken
De kamers werden vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw wel steeds groter, alleen die handige scheiding met glas in lood deuren was verdwenen. En het is nu juist zo handig om op sommige momenten zo’n grote kamer even op te breken in twee compartimenten. Bijvoorbeeld omdat je ineens een heel arsenaal aan gamende pubers in je kamer moet dulden. Of je wilt je even met een langskomende vriendin terugtrekken van de rest van het gezin door twee deuren te sluiten zodat je een privédeel van de kamer creëert. Gelukkig kun je met bouwpakketten schuifdeuren herintroduceren in je woonruimte. Ze staan decoratief ook nog prachtig, zelfs wanneer je ze geopend hebt.
Een zichtbare boven-rail en schuifdeuren: wondermooi
De schuifdeur is veelzijdig. Je kunt fraaie oude houten deuren aan een boven-rail hangen. Dat ziet er stoer uit en past perfect bij een industriële interieurstijl. Of je neemt een paar deuren van glas. Dan sluit je een deel van de kamer wel auditief af maar niet visueel. Zo kun je lekker met je vriendin roddelen en ondertussen ook een oogje houden op de kleintjes die in het andere kamerdeel aan het spelen zijn. Wil je het wat diffuus houden dan plak je mooie artistieke stickers op het glas zodat je er alsnog doorheen kunt kijken.
En wat te denken van kastdeuren?
In oudere huizen zijn vaak nog vaste kasten aanwezig. Waar mogelijk zou je de draaideuren dan ook kunnen vervangen door schuifdeuren met ambachtelijk aandoende boven-rails. Want dan bespaar je ook hier op draaicirkelruimte. Kies voor passend binnendeurbeslag van Mooi Deurbeslag om de mooiste deur te verwezenlijken!