Wat te doen tegen blaasontsteking bij mijn kat?

Als je kat zich niet lekker voelt dan merk je dat als baasje vaak snel op. De kat trekt zich terug op een rustig plekje, wil niet geaaid worden of miauwt veel terwijl daar geen echt duidelijke reden voor te vinden is. Als je kat veel en vaak op de kattenbak gaat en het niet goed lukt, er bloed bij de plasjes zit of hij maar steeds heel kleine beetjes kan en het maar blijft proberen, dan is de kans aanzienlijk dat er een blaasontsteking kat aan de orde is. Mits je daar op tijd bij bent, kan deze prima genezen worden.  

Blaasstenen bij de kat 

Een ander veelvoorkomend probleem zijn blaasstenen kat. Katten drinken niet zo veel en daardoor kunnen kleine steentjes of gruis in de blaas ontstaan. Deze kan de kat niet goed kwijt waardoor hij er last van kan krijgen. Afhankelijk van wat soort blaassteentjes het zijn, kunnen deze operatief verwijderd worden of krijgt je kat een speciaal blaasgruis dieet. Dit laatste zorgt ervoor dat je kat meer drinkt, waardoor de urine wat minder geconcentreerd wordt en de vorming van nieuwe steentjes wordt tegengegaan.  

Blaasontsteking bij de kat 

Als je kat een blaasontsteking heeft, is dat net zo pijnlijk als bij mensen. De kat wil wel plassen maar dat lukt simpelweg niet of slechts met heel kleine beetjes. De symptomen van zowel blaassteentjes als een blaasontsteking bij een kat lijken erg op elkaar dus vermoed je dat je kat iets mankeert, ga dan zo snel mogelijk met je huisdier naar de dierenarts zodat deze de juiste diagnose kan stellen en met de behandeling kan beginnen. Zo wordt je kat snel beter en dat is immers het belangrijkste.  

Behandeling van blaasontsteking bij de kat 

Wordt er een blaasontsteking bij je kat geconstateerd? Dan wordt deze doorgaans op de volgende manier behandeld.  

  • Je kat krijgt pijnstillers met een ontstekingsremmende werking.  
  • Betreft het een bacteriële infectie? Dan krijgt je kat ook antibiotica. De meeste medicatie kun je zelf toedienen maar als dit echt niet lukt, kan de dierenarts dit doen.  
  • Mogelijk krijgt je kat dieetvoer om tegen de infectie maar ook om deze in de toekomst te voorkomen. Er is speciaal urinary voer op de markt dat helpt bij blaasproblemen.  
  • Blijft de blaas gespannen en plast je kat moeilijk? Dan kan er tevens voor medicatie gekozen worden die de blaas ontspant zodat de kat minder pijn heeft bij het plassen.