BHV of EHBO: wat moet je hebben in je bedrijf?

Het is als bedrijf slim om ervoor te zorgen dat er mensen zijn die een BHV of EHBO diploma hebben: op deze manier kun je de veiligheid op de werkvloer een stuk beter waarborgen. Maar wat moet je kiezen: BHV of EHBO? Het is belangrijk om te weten wat hiertussen precies de verschillen zijn, zodat je weet wat je het beste kunt kiezen.

EHBO en BHV lijken in eerste instantie veel op elkaar, maar toch zijn er een aantal verschillen. Zo staat EHBO echt voor het verlenen van Eerste Hulp. Je kunt hierbij denken aan levensreddende handelingen zoals reanimeren, maar ook niet levensreddende handelingen zoals het behandelen van een bloedneus of brandwond. Een BHV’er leert ook levensreddende eerste hulp verlenen, maar bij deze cursus wordt meer aandacht besteed aan het bestrijden van een beginnende brand,  het alarmeren, communiceren en ontruimen.

Wat is de beste keuze: BHV of EHBO?

Veel mensen denken dat BHV een soort uitbreiding is van EHBO, maar dat is niet waar. BHV gaat op andere zaken in dan EHBO. Daarnaast leer je met EHBO meer vaardigheden rondom eerste hulp verlenen en gaat BHV veel meer om andere zaken zoals het pand ontruimen of brand blussen. BHV is meer gericht op werksituaties. Volgens de Arbowet moeten er genoeg BHV’ers in een organisatie zitten. Het is dan ook verstandig om hieraan te voldoen. Omdat bepaalde organisaties een hoger risico hebben op letsels, is het verstandig om EHBO’ers op te leiden binnen het bedrijf.