Veeboer: een intensief beroep

Sinds Yvon Jaspers het programma Boer zoekt Vrouw op de buis bracht is het beeld dat men van boeren heeft geromantiseerd. Wat men echter niet beseft is dat elke boer hard moet werken en dat bovendien de werkzaamheden van boeren onderling ook flink kunnen verschillen. 

Zo is kan onderhouden van een veehouderij kan zeer een intensieve baan zijn. Er zijn tal van zaken waar je rekening mee moet houden. Bovendien hebben, in tot tegenstelling tot planten, dieren bijna continue aandacht nodig. Waar boeren die groente en fruit verbouwen een periode relatief geduldig kunnen wachten tussen het planten en het moment dat er geoogst kan worden moeten varkens, koeien of kippen dagelijks gevoerd worden. Daarnaast moeten de dieren verzorgd worden en de stallen worden schoongemaakt van de dieren die niet in de wei terecht kunnen. 

Hoewel zowel planten en dieren ziektes kunnen oplopen is het voorkomen of verhelpen van ziektes ook intensiever voor veeboeren. Voor gewassen is de oplossing om deze te besproeien met chemicaliën of pesticiden. Bij dieren vereist dit een gerichtere aanpak. Ieder dier moet individueel gediagnosticeerd worden voordat deze behandeld kan worden. 

Het opslaan van veevoer

Tot slot hebben veeboeren een andere puzzel die ze moeten oplossen. Alle dieren moeten eten en dat eten moet ergens vandaan komen. De oplossing hiervoor ligt in een mais- of graskuil. Deze kuil die kan worden afgedekt met landbouwplastic of kuilfolie biedt ruimte voor honderde kilo’s veevoer. Zo heeft een veeboer altijd voldoende voedsel beschikbaar om dagelijks de dieren te voorzien in hun dagelijkse maaltijden.